Általánosság a sárkányokról

A sárkányok a hüllők csoportjába tartoznak.Más hüllőkkel ellentétben gondozzák a kicsinyeiket.A kissárkányok általában 10 hónap alatt kelnek ki. A legtöbb sárkány nem szereti a vizet. A Földön rengeteg Sárkány él, persze vannak olyan fajok, ahol már csak néhány példány él és küzdenek a fennmaradásért, de vannak olyan fajok is ahol több ezren is lehetnek, vagy még annál is többen. Majdnem örökéletűek, életük olyan hosszú, hogy szinte végtelennek tűnik, persze a viaskodásokban, harcokban gyakran elpusztulnak, de ha életben maradnak, akkor nagyon sokáig élhetnek.

Egyesek szerint a sárkányoknak nem lehet négy lába, és két szárnya, mert nem ismerünk olyan gerincest, amelynek négynél több végtagja lenne.

Az egyik elmélet szerint a sárkányok azért okádnk tüzet, mert a gyomrukban metángáz fejlődik, és szintén ezért tudnak lebegni a vizen. Valójában a sárkány fejének evulúció során alakultak ki a méregfogak és a méregtermelő szervek, amelyek ezt a bámulatos jelenséget okozzák.

A felnőtt sárkány agyafúrt és erős, s tudatában van az erejének. Ravaszsága segítségére van, hogy kikerülje a csapdákat, amiket az ember vadászat céljából állít neki. Rendszerint mohó és meglehetősen pimasz, ami feltehetően csupán hatalmas fizikai ereje miatt van így.
A sárkányok nagyon kedvelik a drágaköveket és az ékszereket, és mohón halmozzák fel a kincseket. Kiváló szakértők, jól meg tudják becsülni egy-egy kő értékét, és ilyen vonatkozásban nagyon nehéz becsapni őket. Kedvelik a rejtvényeket, és áldozataiknak gyakorta ígérik meg, hogy szabadon bocsátják őket, ha helyesen válaszolnak egy találós kérdésre.
Rendszerint nagyon büszkék, és jó humorérzékük van. Semmi nem tudja annyira felbőszíteni őket, hogy ne őznének tréfát az emberrel. Ezt jó, ha észben tartjuk, amikor sárkánnyal találkozunk. Ha zavarba hozzuk, visszavonul a rejtekébe, és többé nem foglalkozik velünk. De ha megfontoltan szólunk hozzá, és jelezzük számára, hogy képesek vagyunk megtartani a titkát, el fogjuk nyerni a bizalmát, és tekintélyre teszünk szert előtte.

 

 

Európai sárkányok

 


Szárnyas földsárkány

 

Ha a legtöbb európai ember hallja a sárkány szót, átlagban izmos négy lábbal rendelkező, denevérszárnyú, hosszú nyakú, tüskés, tüzet fújó lény jut eszébe, mely a középkorban lovagokkal küzdött, és szépséges szüzeket rabolt el. Nos, ez a szárnyas földsárkány.

 

Ez a sárkányfaj több, mint 3000 éve már létezett, régen nem akarta irtani őket az ember. De, amint beköszöntöttek az 1200-as évek, a lovagok felkerekedtek, hogy megöljék az összes szárnyas földsárkányt. Ma már nagyon ritkák, de egész Európában megtalálhatók.

 

Hosszú életű sárkányfaj, 300 évig is élhet, de ez sajnos nem gyakran fordul elő. Ha eléri a felnőttkort, azaz a századik életévét, képes lesz beszélni, írni, olvasni. A nőstény csak minden ötvenedik életévében rakhat tojást, akkor átlagban 8-13-at, melyek kicsivel nagyobbak, mint a strucctojás, de keményebbek, kissé szürkészöldebbek és nagyon forrók (anyjuknak, muszáj minden nap legalább pár lángot fújni a tojásokra, ha nem akarja, hogy kicsinyei meghaljanak. Az adatok:

 

Méretek (egy kifejlett egyedé): hossz: 14 méter; magasság (ha nem terjeszti ki hatalmas szárnyát): 5 méter; szárnyfesztávolság: 28 méter.

Pikkelyszín: általában fekete, sötétvörös, vagy zöld. A szárny mindig sötétebb színű.

Táplálék: nagyobb emlősök, mint disznók, szarvasmarhák, szarvasok. Ha viszont éhezik, muszáj kisebbeket, például kutyákat, embereket enni.

Lakhely: hegyi barlangok, erdők

Veszélyei: tűzfújás, de ha ezt nem tudja használni (például ha harcban le van láncolva a szája), akkor harapás, karmolás, taposás, vagy farka kemény tüskéjével való ütés és szarvval való szúrás, döfés.

 

 

 

 

Európai kissárkány

 

Neve tökéletesen illik rá, ugyanis alig nő három méter hosszúra. Szárnyát tudja használni, repülni képes. Főleg Franciaországban él, ahol régen szobrokat állítottak neki (lásd például Notre Dame). Tüzet csak ritkán fúj, nem annyira intelligens faj, mint a szárnyas földsárkány, ugyanis beszélni, írni és olvasni sem képes sohasem. Kissé sok tapogató (így nevezik azokat az apró, érdes felületű lelógó bőrlebenyszerűségeket, melyek a sárkányok fején találhatók meg) helyezkedik el rajta. Szarva mögül két sor tüske fut végig a testén, egészen a farka hegyéig. Fürge kis lény, senkiben sem bízik meg. Egyetlen tojását éjjel-nappal őrzi a nőstény, mely ugyanúgy néz ki, mint a hím, csak kissé halványabb pikkelyei vannak. Adatok:

 

Méretek (felnőtt egyed méretei): hossz: 2,5-3 méter; magasság (ha nem nyitja ki szárnyait): 80-100 centiméter; szárnyfesztávolság: 4,5-5 méter.

Pikkelyszín: általában mohazöld, de teljesen barna példányokat is láttak a sárkánykutatók.

Táplálék: kisebb emlősök, úgy mint patkányok, macskák és nagyobb testű madarak, példának vedd: galambok.

Lakhely: mély erdők, ahol a fák ágai között repked, mintha madár lenne.

Veszélyei: tűzfújás, harapás, karmolás

 

 

Spanyol kék sárkány

Ez a faj sokban különbözik a többi európai fajtól, ugyanis tüzet fújni csak akkor tud, ha ?pihentette száját?, vagyis ha sokáig használta tüzét, egy ideig nem tud, mert nem annyira sok benzinszerű anyagot termel, ami minden tűzfújó sárkányfaj állkapcsa alatt megtalálható. A spanyol kék sárkányt néha észlelték Franciaország déli részén és Afrika északnyugati pontjain is. Vad faj, kifejezetten szereti az emberhúst, de ha nem háborgatják, ugyanúgy értelmes lény, mint a többi sárkány. 9-15 halványkék színű tojását mindig barlangjában rejti el, a nőstény egyed vigyáz az ivadékokra, melyek 3 hónaptól kezdve akár 10 évig is benn maradhatnak a tojásban. A spanyol kék sárkány adatai:

 

Méretek (felnőtt egyedé): hossz: 10 méter; magasság: 4,5 méter; szárnyfesztávolság: 19 méter

Pikkelyszín: általában sötétkék, de akadnak tengerkék színű példányok is.

Természete: ha nem háborgatják szelíd, de egyébként vad.

Lakhely: part mentén lévő barlangok.

Táplálék: halak, kisebb madarak.

Veszélyei: tűzfújás, karmolás, harapás, taposás, farok végén található kemény tüskével való vágás, szúrás és döfés.

 

 

Északi szárnyas jégsárkány

 

Izland és az Északi-sark havas, jeges pusztáin is tartanak megfigyeléseket sárkánytudósok. Mindezt azért, mert a fent leírt helyeken él egy ritka, intelligens sárkányfaj, melynek életmódjáról keveset tudunk. Ez az északi szárnyas jégsárkány, melyet csak északi sárkány, vagy jégsárkány néven emlegetnek, ugyanis ez a faj kifejezetten kedveli a havat és a hideget. Az évezredek múlásával pikkelyei keményebbek és fehérebbek lettek. Szinte ugyanúgy néznek ki, mint a szárnyas földsárkányok, néhány kivétellel: pikkelyeik halványabbak, csúszósabbak és jegesebbek, tapogatók helyett pofájukról jégcsapok lógnak alá.

 

A farkuk végén lévő nyílszerű kemény tüske (ami minden sárkányfajnál megtalálható) pedig irtózatosan kemény jégdarab. A sárkány hűsítő tüzet használ, ugyanis ha igazi, meleget adót fújna, könnyen megbetegedne és akár kómába is esne. E helyett halványkék lángok csapnak fel szájából, amik ?megfagyasztják? és jégtömbbe zárják az áldozatot. Félelmetes faj. Három-négy tojása lehet életében egy nősténynek, melyet mindig elás a mély hóban. Mindig visszatér a ?fészekhez? és ellenőrzi, nem törtek e széjjel, vagy a kicsik élnek-e még. Adatok:

 

Méretek (kifejlett egyedéi): hossz: 12 méter; magasság: 4,5-5 méter; szárnyfesztávolság: 22-23 méter.

Pikkelyszín: fehér, halványkék.

Természete: rendkívül vad faj, ha becsapják, többé nem nagyon bízik meg senkiben.

Lakhely: havas barlangok.

Táplálék: jegesmedvék, fókák és néhány hal, ami odatéved.

Veszélyei: jeges tűz, karmolás, taposás, harapás, a nyíl alakú tüskével való szúrás, döfés és vágás. Egyebek mellett nem ajánlatos alkudozni vele, mert ha nem az ő észjárásának megfelelően adjuk elő mondókánkat, könnyen a gyomrában végezhetjük, vagyis magas intelligencia.

 

Hidra

Furcsa a hidra - mert a történelemben legtöbbször (vagy mindig) olyan sárkányokról számoltak be, melyeknek egy, nem annál több  feje volt. Az még furcsább, hogy a hidra nem tüzet, füstöt, vagy fagyasztó lehelletet okád áldozatára, hanem maró hatású, savas köpést. A köpet szétolvasztja a bőrt, majd akkora féjdalmat okoz, hogy az áldozat ordít, de eközben a hidra táplálkozik vele. Undorító! A hidrának általában háróm, öt vagy hét feje van s Dél-Európában, esetleg Észak-Afrikában tartja rettegve a városokat, községeket. Adatok:
Lakóhely: mocsaras, büdös erdőségek (ez viszont baj, mert a Ichneumon pont ezeket a helyeket kedveli)
Méretek: felnőtt: 13 m hosszú, 8 m magas; fióka: 7 m hosszú, 5 m magas; súly(felnőtt): 5,5 tonna
Szín: mocsárzöld, barnászöld
Fegyverek: maró hatású köpet, karmok, farokcsapás, fojtás, harapás, mérgezés
Táplálék: halak, saját megóvásából: Ichneumon, madarak, varacskos- és vaddisznók, ember (ezt nagyon szereti)

 

 

Ázsiai sárkányfajok

 

 

Ázsiai sárkány

 

Míg nyugaton rettegnek a sárkányok hatalmas erejétől, addig a Távol-keleten tisztelik őket. E faj egyedeinek teste kígyószerű, szárnya egyáltalán nincs, repülésre nem képes. Hatalmas, sokszínű pikkelyek fedik testüket. Két pár izmos lábuk lehetővé teszi nekik, hogy gyorsan fussanak. Fejük mintha sárkány és oroszlán keverék lenne, villás nyelvük elrettenti az ellenséget. Tüzet nem fújnak, de éles hallással és szaglóérzékkel rendelkeznek. Szarvuk csavaros, nyakukon sűrű sörény ékeskedik. Főleg a kínai emberek tisztelik ezt a fajt, imáikban mindig megemlítik őket és minden évben ételt adnak nekik (csupán lerakják egy megszentelt helyre, ahonnan talán csak a csavargók viszik el az adományokat). A nőstény minden ötödik évben ivarérett, 7-8 gömb alakú fehér tojást rak le.

 


Adatok:

 

Méretek (felnőtt egyed): 10 méter; magasság: 150-170 centiméter; szárnyfesztávolsága a fent leírtak lapján nincs, de a példányok lábai furcsa szögben helyezkednek el, ugyanis mancsuk befelé néz, míg hajlatuk kifelé, így ?karfesztávolság?: 1-1,5 méter.

Pikkelyszín: sokszínű példány létezik, leggyakoribb a citromsárga, vörös és kék.

Természete: ha a sárkánykutató megfelelő ajándékot ad neki, rendkívül szelíd, megértő, egyébként félénk, de veszély esetén vad.

Lakhely: állóvizek mentén, mohás barlangokban.

Táplálék: madarak, halak, nagymacskák.

Veszélyei: harapás, karmolás, fojtás, és a farok végén lévő megkeményedett tüskével való szúrás, döfés és vágás.

 

 

 

Japán felhősárkány

 

Kinézete sokban egyezik, rokonával, az ázsiai sárkánnyal, ám kisebb és feje sokkal inkább sárkányéra hasonlít. Ezek mellett képes repülni szárnyak nélkül, sok japán sárkánykutató látta már felhők között suhanni. A neve is innen származik, Japánban a Felhők Urának is hívják. Kevesebb intelligenciával rendelkezik mint az ázsiai sárkány, ám nehéz átverni. A nőstények minden harmadik évben ivarérettek, ekkor, ha párosodnak, 10-15 tojást rak le, melyek pirosas színezetűek, fehér, villám alakú vonalakkal. A legtöbb ideig élő sárkány, akár 500 évig is elélhet, ezzel szemben az ázsiai sárkány ?csupán? 350 évig. Adatok:

 

Méretek (felnőtt egyedé): hossz: 5-6 méter; magasság: 100-140 centiméter; ?kartávolság?: 80 centiméter.

Pikkelyszín: általában barnásvörös.

Természete: vad.

Lakhely: mély erdők, vagy vízi barlangok.

Táplálék: halak, madarak, kisebb emlősök.

Veszélyei: karmolás, harapás, fojtás, és a farok végén lévő megkeményedett tüskével való szúrás, döfés és vágás.

 

 

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Mi kell még az oldalra?
Több kép
Több infó a sárkányokról
Így pont jó, nem kell már semmi!
Egyéb (fórumba pls írd meg)
Diavetítő